Starttoets (verplichte ijkingstoets)
Wat, waar en wanneer?
Alle up-to-date informatie over de starttoets vind je op www.ijkingstoets.be.
Schrijf je tijdig in voor de starttoets, anders kan je niet deelnemen!
- Timing (met deadlines inschrijvingen)
- Data en locaties
- Inhoud
- Voorbereiding
- Verloop
- Resultaat & verder
Deelname verplicht!
Je kan aan elke deelnemende universiteit een starttoets afleggen, ongeacht waar je je later zal inschrijven.
Op de dag van de starttoets krijg je een gehandtekend deelnameattest. Houd dit attest goed bij.
Meen je aanspraak te maken op een uitzondering op de verplichte deelname, raadpleeg dan de informatie over de uitzonderingsprocedure.
Je bent geslaagd?
Proficiat! Als je geslaagd bent op de starttoets bio-ingenieur of een compatibele toets*, moet je geen remediëring volgen. Wil je toch je wiskundige voorkennis nog bijwerken, dan kan dit met de online cursus wiskunde.
Je bent niet geslaagd?
Ook bij niet slagen kun je inschrijven in de opleiding bio-ingenieurswetenschappen. Het resultaat is immers niet-bindend. Denk wel goed na over je studiekeuze. Je wiskundige voorkennis is op dat moment immers niet optimaal om de opleiding succesvol te doorlopen.
Het is wel verplicht om een remediëringstraject te volgen indien je niet geslaagd bent voor de starttoets bio-ingenieur of een compatibele toets*. Eén manier om aan de verplichte remediëring te voldoen is een online remediëringstraject wiskunde te volgen. Een alternatief is om in september een zomercursus wiskunde op de campus te volgen. Je volgt de remediëring bij voorkeur vóór de start van het academiejaar, zodat je met de nodige voorkennis aan de opleiding kunt beginnen vanaf de eerste dag van het academiejaar. Je kunt ook een online remediëringstraject wiskunde volgen nadat het academiejaar gestart is. Deze remediëring komt dan wel bovenop het standaard lessenpakket.
>>> Online remediëringstraject wiskunde
Bemerk overigens dat studenten die minder dan 5 op 20 scoren op de starttoets het bijna zonder uitzondering slecht doen in de opleiding tot bio-ingenieur, zelfs na remediëring van de wiskundige voorkennis. De remediëring is geen wondermiddel voor wie grote hiaten in wiskundige voorkennis bezit, of geen affiniteit heeft met wiskunde.
Ten slotte bestaan er ook nog online voorbereidingscursussen voor chemie en fysica, maar deze zijn niet verplicht, zelfs na niet slagen op de starttoets.
Meen je aanspraak te maken op een uitzondering op de verplichte remediëring (bv. remediëring reeds gevolgd aan een andere universiteit), raadpleeg dan de informatie over de uitzonderingsprocedure.
*Heb je deelgenomen aan het toelatingsexamen (tand)arts of dierenarts, dan ben je vrijgesteld van de remediëring in elk van onderstaande situaties:
- geslaagd bent op het toelatingsexamen (GC +KIW ≥ 120/240)
- geslaagd op het onderdeel Kennis en Inzicht in de Wetenschappen (KIW ≥ 60/120)
- geslaagd op het onderdeel wiskunde binnen KIW (wiskunde ≥ 15/30)