Toekomstige studenten

 

Welkom 

  • Heb je interesse voor wetenschappen en ben je geboeid door vragen die verband houden met levende organismen (plant, dier, mens, bacterie, virus, gist..) en hun interactie met de omgeving (lucht, water of bodem)?
  • Denk je na over problemen rond voedselschaarste, klimaatopwarming, pandemieën, milieuvervuiling, antibiotica en brandstoffen?

Dan ben je meer bio-ingenieur dan je denkt en is de opleiding bio-ingenieurswetenschappen vast iets voor jou.

De media berichten dagelijks over stijgende voedselschaarste, vervuiling door plastics, eindige voorraden grondstoffen, globale opwarming … Zonder bio-ingenieurs die dagelijks bezig zijn met de ontwikkeling, controle en verbetering van voedingsmiddelen, biobrandstoffen, geneesmiddelen, gentechnologie, sensortechnologie, klimaat, nanotoepassingen in de voeding en de gezondheidszorg zou onze maatschappij er maar pover uitzien.

Bio-ingenieurs kijken vol bewondering naar de 'uitvindingen' die de natuur hen biedt. Ze bestuderen, controleren en verbeteren die uitvindingen en bouwen ze soms na met het basismateriaal van het leven zelf.

Hoe inschrijven?

Alle info over studiegelden,  toelatingsvoorwaarden, hoe jezelf inschrijven ...

Word bio-ingenieur: een ontdekkingsreis
door de wereld van levende materie.

De opleiding

Tijdens je bacheloropleiding krijg je een brede wetenschappelijke vorming aangevuld met een stukje specialisatie.

Binnen de masteropleiding kun je kiezen uit verschillende afstudeerrichtingen, die op hun beurt soms nog worden opgesplitst in verschillende majors.

Wanneer je je masterdiploma behaald hebt kan je aan onze faculteit nog aanvullend een postgraduaatopleiding of een educatieve master volgen of je kan een doctoraat opstarten. 

 

De begeleiding die je mag verwachten

Studeren is een grote uitdaging, maar je staat er niet alleen voor. Studiebegeleiders, centraal en facultair, studieloopbaanbegeleiders, onderwijs- en examenombudsen en de onderwijsondersteuners van de Expertisecel OnderwijsVerstrekking en –Ondersteuning (ECOVO) helpen je graag op je pad.

KU Leuven Stuvo

Waar kan je wonen?
Wat kan je eten? Hoe geraak je er?
Waar koop ik cursussen? Wat kost een jaar studeren?
Hoe raak je vlotjes door je studieparcours?
Heb je een functiebeperking en hoe kun je daarbij ondersteund worden?
Waar kan je studeren en welke infrastructuur bieden we je aan?
Wil je kennismaken met je medestudenten?
Wil je graag een gezonde geest in een gezond lichaam?
Zijn er ook studentenjobs?
Kan ik studeren en tegelijkertijd sporten op hoog niveau?

Je kunt met je vragen terecht bij:

 

Vraag een gratis brochure aan

Digitale hulp

Welke computer heb ik nodig? Is er internet beschikbaar? Welke software is  beschikbaar voor studenten?
Alle antwoorden vind je op:

Welke computer heb ik nodig?

 

Studeren in het buitenland

Zin om als bachelorstudent gedurende enkele maanden les te volgen in Salamanca, Praag, Helsinki, Lissabon of …? Het kan! Met het Erasmus+ uitwisselingsprogramma is het mogelijk om een deel van je studies te volgen aan een Europese partneruniversiteit.

Tijdens je masteropleiding zijn er eveneens verschillende mogelijkheden om naar het buitenland te gaan: je masterproef, een stage, een internationale specialisatie, op eigen initiatief, met internationale organisaties.
Ook kan je je engageren in de internationale werkingen van KU Leuven, de faculteit en de studentenvereniging LBK.

Starten op Campus Kulak Kortrijk

Je kan starten met je opleiding bio-ingenieurswetenschappen aan KU Leuven op Campus Kulak Kortrijk; dit is een doorstroomoptie binnen de bacheloropleiding chemie. Na beëindigen van twee jaar bachelor aan Kulak kan je zonder meer naar het derde jaar van de bachelor in de bio-ingenieurswetenschappen aan onze faculteit.

Zij-instromer? Bachelordiploma
bio-ingenieurswetenschappen bijna behaald?

Je hebt een andere vooropleiding dan de bacheloropleiding bio-ingenieurswetenschappen en bent op zoek naar een andere opleiding. Je staat open voor uiterst actuele thema's zoals milieu, gezonde voeding, groene chemie, biotechnologie, landbeheer, bosbouw, land- en tuinbouw, verschillende problematieken van ontwikkelingslanden.
Je wil graag nieuwe technologieën ontwikkelen die bijdragen tot de uitbouw van een duurzame, gezonde en welvarende samenleving, waarin men respect heeft voor al wat leeft.
In dat geval ben je als zij-instromer zeker aan het juiste adres voor één van onze masteropleidingen. Voor je beslist, kan je contact opnemen met de studietrajectbegeleider die jou een verkorte bachelor of een aangepast studietraject zal voorstellen. Zo bieden we je de beste voorwaarden om je masteropleiding met succes te kunnen voltooien!

Indien je je bacheloropleiding in de bio-ingenieurswetenschappen bijna hebt behaald, kan je onder bepaalde omstandigheden starten met een masteropleiding aan onze faculteit.

Behaalde je reeds het diploma bachelor in de bio-ingenieurswetenschappen aan campus KULAK of aan een andere instelling, dan kan je rechtstreeks inschrijven voor een van de masteropleidingen aan onze faculteit.

Facultaire masterbeurs 11/2/2026

Elk jaar organiseert de faculteit een infosessie over de verschillende masteropleidingen voor de studenten in de derde bachelorfase om een keuze te maken. De praktische informatie hierover (waar, wanneer) wordt via Toledo meegedeeld aan de studenten. Dit wordt ook bekend gemaakt op de pagina studeren.

De campus

Het hoofdgebouw van de faculteit bevindt zich in het Landbouwinstituut, dat gelegen is in het Kasteelpark Arenberg.