Bachelor in de Bio-ingenieurswetenschappen

Bachelor in de bio-ingenieurswetenschappen


De bacheloropleiding is opgebouwd uit verschillende componenten:

  • Wiskunde, statistiek en systeemanalyse
  • Fysica en technologie
  • Biologie en omgevingswetenschappen
  • Chemie en biochemie
  • Bio-ingenieur en maatschappij
  • Bachelorproef
In de derde fase kies je een van de zeven onderstaande opties:
 

Biosysteemtechniek

Je maakt kennis met de technologie voor biologische processen op macroschaal (gewassen, dieren ...), op micro- en nanoschaal (biosensoren, lab-on-chip, medische diagnostiek ...). Je leert hoe de techniek ten dienste staat van het welzijn en de gezondheid van mens, dier en plant.

Cel- en gentechnologie

Je leert de diverse subdisciplines van de genetica, moleculaire biologie, genetische technologie en celbiologie kennen. Op die manier ontdek je niet alleen de relaties tussen genen van organismen en hun functie, maar ook hoe je daarop kunt ingrijpen. Door de toename van kennis binnen dit domein, wint de bio-informatica in deze opleiding steeds meer aan belang.

Katalytische technologie

Je krijgt een basisvorming in de verschillende disciplines die je moet beheersen om duurzame, biologische en chemische processen te sturen. Je verkent recycling en hernieuwbare grondstoffen, minimaal grondstoffen- verbruik, minder afvalproductie en minder energie- en waterverbruik.

Landbeheer

Je verwerft kennis over het duurzame beheer van bodem, water, bos, natuur en landschap. Ook ontwikkel je inzicht en vaardigheden om die hulpbronnen in kaart te brengen, op te volgen en duurzaam te beheren.

Landbouwkunde

Je leert hoe de productieprocessen van planten en dieren plaatsvinden in een steeds veranderende economische, ecologische en maatschappelijke context.

Levensmiddelen-wetenschappen en voeding

Hoe worden biologische grondstoffen omgezet tot levensmiddelen? Welke chemische, fysische en microbiële processen helpen om tot een gezonde, kwaliteitsvolle en evenwichtige voeding te komen? Je verdiept je in de productie, samenstelling, kwaliteit, functionaliteit, veiligheid en gezondheidsaspecten van levensmiddelen.

Milieutechnologie

Je bestudeert duurzame technologieën en benaderingen om milieu- verontreiniging te voorkomen of te remediëren. Ook leer je de risico's van milieuverontreiniging te analyseren en te werken aan duurzame en effectieve oplossingen. Daarbij besteed je aandacht aan de herwaardering van afvalmaterialen en circulaire economie.

De bacheloropleiding bereidt je optimaal voor op de masteropleidingen van onze faculteit.

Verkorte bachelor
in de bio-ingenieurs-wetenschappen

Heb je reeds een academisch bachelordiploma in de wetenschappen? Bekijk dan in het programmaboek de toelatingsvoorwaarden om te zien of je via het verkorte programma ook het diploma van bachelor in de bio-ingenieurswetenschappen kan behalen dat je toegang geeft tot de masteropleidingen van onze faculteit.

Dit verkorte programma omvat minstens 60 studiepunten en bestaat uit vakken van de verschillende componenten van het reguliere programma.

Om je verkorte programma samen te stellen moet  je contact opnemen met  de studieloopbaanbegeleider.