Het Departement Microbiële en Moleculaire Systemen (M2S) is een departement van de Groep Wetenschappen en Technologie van de KU Leuven. Het wetenschappelijk onderzoek wordt doorgevoerd in 5 centra: het Centrum voor Levensmiddelen- en Microbiële Technologie (CLMT), het Centrum voor Microbiële en Plantengenetica (CMPG), het Centrum voor Membraanscheidingen, Adsorptie, Katalyse en Spectroscopie voor Duurzame Oplossingen (cMACS), het Centrum voor Duurzame Processen Katalyse (CSCE) en het Centrum voor Oppervlaktechemie en Katalyse: Karakterisatie en Applicatie Team (COK-KAT). Het wetenschappelijk onderzoek in elk centrum is fundamenteel, interdisciplinair en internationaal georiënteerd.
Aan het M2S departement wordt getracht het gedrag van complexe biologische en moleculaire systemen te verklaren door integratie van inzichten uit verschillende disciplines en organisatieniveau's. Deze "systeembenadering" vertrekt vanuit het moleculaire en cellulaire niveau en gaat tot het niveau van micro-organismen, planten, levensmiddelen en katalytische systemen. De onderzoeksbenadering is globaal en fundamenteel en vergt inbreng vanuit de verschillende aspecten van chemie, biochemie, microbiologie, celbiologie, genetica, fytopathologie, bio-informatica, katalyse, statistiek, levensmiddelentechnologie en voeding. Zowel experimentele als computationele technieken worden gehanteerd. Wetenschappelijke vooruitgang wordt verwacht van de symbiose van disciplines en de ontwikkeling van nieuwe onderzoeksinstrumenten om grensvlakken tussen disciplines in te vullen. Het is de ambitie van M2S om in de systeembenadering een voortrekkersrol te spelen. De onderzoekers streven hierbij naar samenwerking tussen de centra van het departement en met andere groepen binnen en buiten de KU Leuven.
Met de opgebouwde onderzoeksexpertise verzorgt het departement mee het onderwijs van de bachelor- en masteropleidingen in de bio-ingenieurswetenschappen en dat van de internationaal gerichte masterprogramma's Bio-informatics, Nanoscience and -technology en Food Technology. Er wordt actief meegewerkt aan internationale onderwijsprogramma's binnen en buiten de KU Leuven.
De wetenschappelijke resultaten van het departement worden getoetst op hun vermogen tot wetenschappelijke samenwerking met bedrijven, wetenschappelijke dienstverlening en oprichting van spin-off bedrijven. Op basis van hun expertise nemen de leden van het departement actief deel aan het maatschappelijk debat rond thema's met betrekking tot het milieu, grondstoffen, energie, levensmiddelen en gezondheid van mens, plant en dier.
Vijf afdelingen
Centrum voor Levensmiddelen- en Microbiële Technologie (CLMT)
Afdelingshoofd: prof. Ann Van Loey
ZAP leden: professoren Abram Aertsen, Christophe Courtin, Sarah Verkempinck, Tara Grauwet, Marc Hendrickx, Chris Michiels, Els Moyson, Ann Van Loey
Centrum voor Microbiële en Plantengenetica (CMPG)
Afdelingshoofd: prof. Rob Jelier
ZAP leden: professoren Jan Michiels, Rob Jelier, Vera van Noort, Kevin Verstrepen, Sibylle Vonesch, Hans Steenackers, Piet van den Berg