Onderzoek aan de faculteit BIW > Livestock Genetics > Workshops > Fokkerijdag 2017

9de Vlaamse fokkerijdag op woensdag 25/10/2017

GENETICA VERKLAART NIET ALLES: Omgevingsinvloeden en epigenetica

De 9de Fokkerijdag ging door op woensdag 25/10/2017 (13u-16.40u) in het Vlaams Administratief Centrum, 'Dirk Bouts gebouw', Diestsepoort 5, 3000 Leuven.

Onderzoek van het genoom heeft het DNA van een individu, zijn voorraad erfelijke eigenschappen, in kaart gebracht. Factoren buiten het DNA zijn echter nodig om de overdracht van sommige erfelijke eigenschappen te kunnen verklaren. Dit vakgebied wordt "epigenetica" genoemd.

Het is bekend dat wijzigingen in de gezondheid of de voedingstoestand van de moeder de prestaties van de nakomelingen kunnen aansturen. Recente onderzoeken wijzen uit dat dit effect zich zelfs kan doorzetten over meerdere generaties heen.
Ook niet genetische factoren bij de vader ook een rol kunnen spelen voor onder meer de gezondheid van hun (klein)kinderen?

Experten in epigenetica bij mens en dier gaven u tijdens deze fokkerijdag nieuwe inzichten mee. Ook Vlaams onderzoek naar omgevingsinvloeden kwam aan bod. Wetenschappelijk experten van de Onderzoeksgroep Huisdierengenetica stelden het concrete resultaat voor van actuele onderzoeksprojecten.

Wou u er ook bij zijn?
U kan de presentaties alvast raadplegen of contact opnemen. Graag ook tot volgend jaar voor de 10de editie

Het programma en de presentaties voor 2017

De presentaties kan u downloaden door op de titel te klikken. Een notitieboekje met timing en contactgegevens kan u hier downloaden.

13:00 Ontvangst met koffie
13:30 Epigenetica ~ deel 1
Genotype-milieu interacties 15:00 Pauze
15:40 Epigenetica ~ deel 2

16:40 Einde

Eerdere fokkerijdagen